Site Location: 147, Nohae-ro, Dobong-gu, Seoul

Structure: reinforced concrete structure

Exterior finish: Birch plywood, painting on gypsum board, soybean gravel finish, ground glass, rubber scotch, artificial marble, translucent tempered glass

Use: Lobby, civil complaint waiting room, civil complaint office

Design : MMKM associates Seohong Min

Supervising : MMKM associates Seohong Min

Construction: Kim Gook-rae

Client: Dobong-gu Office

​Photo: MMKM associates Min Seohong

The Ssangmun 1-dong Community Service Center remodeling project had to improve the existing civil service office with 22 employees to provide a total of 30 working spaces with 5 full-time employees and 3 senior welfare workers over 65 years old. It was cramped for 22 people to work due to underutilized auxiliary spaces such as consultation rooms and document rooms, and the work efficiency was low because it was difficult to arrange for each team. In addition, the boundary between the lobby, civil petition waiting room, and civil petition office was vague and the atmosphere was very distracting, and visitors unnecessarily invaded the office space, which made the office work environment very poor. To improve this problem, the document room was moved to the basement and cabinets were moved to the wall to secure office space for a total of 27 people and 3 teams. For the remaining three elderly welfare workers, the temporary wall of the counseling room was removed and a multi-purpose counseling room connected to the civil complaint waiting room was created to create a working space for them. To prevent residents from entering the office space, glass partitions were installed in the lobby, waiting room for complaints, and civil complaint offices to clearly separate complaint windows. As a result, the waiting room was also expanded to increase the convenience of residents.

Site Location: 346, Neungdong-ro, Gwangjin-gu, Seoul

Structure: reinforced concrete structure

Exterior finish: wood film on non-pine plywood, translucent glass, rubber SCSI

Use: civil complaint waiting room, civil complaint office, multi-purpose room, computer room, document storage, warehouse

Design : MMKM associates Seohong Min

Supervising : MMKM associates Seohong Min

Construction : Daesung Industrial

Client: Gwangjin-gu Office

​Photo: MMKM associates Min Seohong

Improvement of civil service room space considering efficiency, comfort and convenience

In the Junggok 2-dong Community Service Center, 19 civil servants were working in a narrow office space in the civil service room, working tirelessly at desks that were laid out with no free space. The key task was to plan a plan so that 25 people, including the 6 being recruited, could work efficiently and comfortably while at the same time not harming the convenience of the civil servants. Relatively free waiting space and annexed room area were reduced, and the office space was expanded by changing the shape of the civil service desk from the previous --shape to a L-shape, and built-in furniture was installed between the office and the annex to secure a large amount of storage space. In order to make the space of the civil service office on the first floor comfortable and spacious, the warehouse and document storage on the first basement floor were remodeled to increase the storage space. Finally, instead of difficult civil service terms, a large number sign that guides civil servants easily and conveniently was proposed.

Site Location: 131, Gingorang-ro, Gwangjin-gu, Seoul

Structure: reinforced concrete structure

Exterior finish: wood film on non-pine plywood, translucent glass, rubber SCSI

Use: civil complaint waiting room, civil complaint office

Design : MMKM associates Seohong Min

Supervising : MMKM associates Seohong Min

Construction : Daesung Industrial

Client: Gwangjin-gu Office

​Photo: MMKM associates Min Seohong

Improvement of civil service room space considering efficiency, comfort and convenience

The Junggok 4-dong Community Service Center has a relatively short budget compared to other dong community centers in Gwangjin-gu, so it was decided to focus on expanding the working space and improving the atmosphere by changing the internal structure of the civil service office among various requirements. There were currently 24 civil servants working in the civil service office, and 6 people were hired to secure a space for 30 people to work. To secure office space, the curved civil service desk was changed to a L-shape. Following the existing curved civil service desk, the curved ceiling and floor finish were changed to fit the L-shape, giving the civil service room a calm and sophisticated atmosphere. Finally, instead of difficult civil service terms, a large number sign that guides civil servants easily and conveniently was proposed.