251-57 Sindang-dong The target site of the Choyang Building extension construction is a district unit planning area and must reflect the urban development plan of the Jung-gu Office. According to the district unit plan, the target site is subject to various regulations, such as building-to-land ratio, floor area ratio, maximum height, building limit line, wall limit line for high-rise parts, and inadmissibility.

According to the implementation guidelines for the district unit plan, the target site should be developed with a site area of ​​1500 m2 or less, a building-to-land ratio of 60% or less, a standard floor area ratio of 500% or less, the building limit line and the high-rise wall limit line retreating 1m from the site boundary line, and the maximum height of 40m or less. In addition, since the existing buildings do not conform to the district unit plan, this project must be developed within 50% of the existing buildings and within 500m2 of the total floor area in accordance with Article 45 (1).

The target site should function as a landmark in the area including three adjacent blocks located at the corner. As a strategy to differentiate the landmark building from the surrounding buildings, scale, height, design, material, etc. can be considered, and the surrounding building has a high wall ratio (area excluding openings among the total exterior wall surface / total exterior wall surface). presence is an important clue.

This project aims to secure the required floor area by vertically extending on top of the existing structure. In order to secure the maximum floor area for each floor as well as the total floor area, various systems including mega truss were tested, but the basic structural reinforcement method was adopted due to disadvantages in legal analysis, construction schedule and work difficulty. Due to this, it was decided to supplement the problem of not securing the floor area for each floor as expected by extending one more floor up to the 10th floor.

As a result, the direction was taken to vertically extend up to five floors to the existing building, and for this purpose, structural reinforcement including seismic design of the existing structure and development of a structural system capable of supporting the extension became a priority. The maximum floor area for each floor of the extension part was determined to be 115m2 obtained by extending 3.3m north of the existing column. In order to structurally integrate the extension part that rises on top of the existing structure from the 6th to the 10th floor with the existing building, braces must be built around the edges. do.

As a result, the structural system became a lot of constraints on the design and decided the volume and design scope of the building. Therefore, it became a very important architectural task to find a way for this project to function as a landmark in the district within the framework of structure and regulations.

In order for this project to become a landmark in the district, we attempted a rather emotional approach. The target site by paying attention to the special effect created by the detailed white porcelain painting that is unlikely to be real because there are no shadows, and the interior silhouette seen through the glass pane changes depending on the depth, like a photograph where the architectural details are alive and the exterior scenery is like a painting. I would like to suggest a landscape that is shown in a subtle way.

The main façade of the extension part facing the west side of the target site will work as a background to reveal the various landscapes inside the building by using simple glass. The sub-façade of the extension part facing the north side of the target site provides a refreshing feeling to the work space by using clear glass and stainless wire to plan for vines to grow on each floor. The braces erected along the edge of the extension are located along the inside of the translucent glass and become an important design element. When turned on indoors, especially at night, the brace creates a unique silhouette.

Unlike the very sophisticated exterior design, the work space of the extension part is planned as a preferred space by designers by choosing a finish that reveals the physical properties as it is. This is a way to overcome the structural constraints of having a low ceiling due to the limited floor height of 3.1m.

Consider a new finish as the lower north façade will be demolished for structural reinforcement. Choose masonry that is relatively simple in construction, but reflect the strong characteristics of the existing building made of horizontal stripes, and provide a sense of openness through brick spacing in the windows and doors, and provide a landscape where light leaks through the lights at night. In addition, the image of a neatly maintained building is further reinforced by making the first floor finish, which looks messy at present, with the same bricks.

Site Location: 251-57 Sindang-dong, Jung-gu, Seoul

Site area: 296.95m2

Building area: 177.32m2

Dry lung rate: 59.71%

Total floor area: 1,643.55m2 (1,413.63m2 above ground)

Floor area ratio: 476.05%

Scale: 1 basement level, 10 above ground level

Maximum height: 33.66m

Number of parking spaces: 1

Structure: Reinforced concrete + steel frame

Exterior finish: Aluminum windows + low-e double-glazed glass, granite, clay brick cladding

Use: Type 1 / Type 2 Neighborhood Living Facility

  

Design: MMKM associates Kim Se-kyung + Min Seo-hong

Supervising : MMKM associates Kim Se-kyung + Min Seo-hong

Structural design: Daeju E&C

Electrical equipment: Not applicable

Mechanical equipment: Not applicable

Landscape design: N/A

Construction: Not applicable

Buyer: Individual

Photo: N/A