1.jpg
2.jpg

The Daesang site, located in the suburbs of Seoul, faces a gentle hill to the south and a small village to the north. The Y house, planned as a living house for newlyweds, consists of three small masses of private, public and service spaces, and a bridge passage connecting them is placed in the center of the building. The private space includes a master bedroom and a small bedroom that share a wardrobe, and a bathroom for the master bedroom, a boiler room, and a study are located in the service space attached to the private space. The public space separated by the courtyard from the other two spaces (private space + service space) is a space where you can feel the change of the seasons from the hill facing the south. . The public space and private space face the southern hill and consider nature itself as a garden, and the service space is planned to create a buffer zone between the northern village and the private space.

The project site is located in the suburban area of Seoul, Korea, looking toward a gentle hill on its southern side and toward a small rural village on its Northern side. It is a residential project for a newly married couple is composed of three small volumes separating private, public and service programs and interconnecting them by a bridge in the middle of the building. The private program volume includes a master bedroom and a small bedroom that share a dressing room inbetween. The service program volume next to the private one contains a master bathroom, a boiler room and a library. The public program volume defragments from others by a court yard which entices the atmosphere of the four seasons' changes from the southern hill. It has a living room, a kitchen / dining room, a laundry room and a storage. The public and private volumes face the southern hill to take advantage of the nature itself as a garden, and the service volume creates a buffer zone between the town and the private space of the house.

3.jpg
4-1.jpg
4-2.jpg
5.jpg
6.jpg
7-1.jpg
7-2.jpg

Y House considered the flexible use of each space. For example, a master bedroom belonging to a private space and a small bedroom are divided into a dressing room. This small room can later be used as a children's room, as a guest room, or as a studio for the hostess, a fairy tale writer. In addition, the living room belonging to the public space can be used as a reception room for the business owner outside. Whether you're having a business meeting or a house party with your co-workers, the living room, along with the courtyard, can provide a nice work/leisure space. In order to flexibly use the three different spaces, the service space is very densely constructed and planned to be separated so as not to interfere with the flow of other spaces.

Y House is a low-budget living house project. However, the site conditions were very interesting and the requirements of the client were complicated. Accordingly, the design solution was rather focused on using a simple but at the same time complex prototype, and it is expected that this will play a role in achieving the project goal and enhancing the atmosphere of the site more abundantly.

The Lantern House considers the flexible use of each program volume. For instance, the master bedroom and a small bedroom in the private volume are divided by a dressing room, so the small one can be adapted for the future change as a kid room, guest room or even a studio for the client's wife who is a fairy tale writer. The living room in the public volume also functions as a reception area for the client who is a business man. When he has a business meeting or house party with his colleagues, this living room with a courtyard enables to provide a great business / entertainment space. To achieve flexibility for these volumes, the service one is very compact and separate from others in order to not interrupt the usage flow.

The Lantern House is a small and tight budget residential project, but the site conditions are interesting enough and the client's needs are complicated. Therefore, the design solutions focused on utilizing a simple but intricate building prototype to resolve these project design goals and enriching the site atmosphere.

8-1.jpg
8-2.jpg
Yhouse_Diagram.jpg
YHouse_Drawing_SitePlan.jpg
YHouse_Drawing_01.jpg
YHouse_Drawing_02.jpg
YHouse_Drawing_03.jpg
YHouse_Drawing_04.jpg
YHouse_Drawing_05.jpg
YHouse_Drawing_06.jpg
YHouse_Drawing_07.jpg
YHouse_Drawing_08.jpg
YHouse_Drawing_09.jpg
YHouse_Drawing_10.jpg

Site Location: 10-1 Yongseong 1-gil, Anjung-eup, Pyeongtaek-si, Gyeonggi-do

Site area: 940.50m2

Building area: 147.74m2

Dry lung rate: 15.71%

Total floor area: 147.74m2

Floor area ratio: 15.71%

Scale: 1st floor

Maximum height: 5.80m

Number of parking spaces: 1

Structure: Reinforced Concrete

Exterior finishing: Clay brick cladding, stone coat

Use: detached house

Design: MMKM associates Kim Se-kyung, Min Seo-hong

Supervising : MMKM associates Kim Se-kyung

Structural design:

Electrical equipment:

Hardware:

Landscape Design:

City ball:

Buyer: Individual

​Photo: MMKM associates Min Seohong

Y House

Architects: Seohong Min + ISDesign

Location: 532-3 Yongseong-ri Anjung-eup, Pyungtaek-si, Kyunggi-do, Republic of Korea

Completion: January 2012

Site Area: 940.50m2

Gross Floor Area: 147.74m2

Building Height: 5.8m

Use: Residential

Building Coverage Ratio: 16.14%